Φιλοσοφική Σχολή
Στην τρίτη συνάντηση της σειράς διαδικτυακών συνομιλιών με τον γενικό τίτλο «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» ο κορυφαίος καθηγητής ψυχιατρικής-ψυχαναλυτής Νίκος Τζαβάρας παρουσιάζει το θέμα «Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα. Μια ψυχαναλυτική εκδοχή».
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12.00 μμ
Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o
Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές το 1958 στη Λάρισα. Στη συνέχεια – έως το 1964 - σπουδές στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Βόννης και Βερολίνου. Παράλληλα σπουδές Μαθηματικών και Φιλοσοφίας. Υπότροφος του Ιδρύματος Φρήντριχ Έμπερτ – Friedrich Eberτ Stiftung. Πολιτικό άσυλο στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Ειδίκευση στην Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο του Γκίσσεν όπου και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή. Παράλληλα ψυχαναλυτική και ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης του Γκίσσεν του οποίου αποτελεί μέλος. Πλήρης εκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Ακολούθως Υποδιευθυντής και Διευθυντής Τμήματος της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γκίσσεν. Εκτεταμένη ενασχόληση με την Ομαδική Ψυχοθεραπεία αποτελούμενων ομάδων από Γερμανούς και αλλοδαπούς ασθενείς. Παραδόσεις και Σεμινάρια γύρω από την Ψυχοπαθολογία και την εξαρτημένη συμπεριφορά. Τριακονταετής εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών για οριακά θέματα μεταξύ Ψυχιατρικής, Ψυχανάλυσης και Κοινωνιολογίας. Διδάσκων αναλυτής, τακτικό μέλος της Ελληνικής, Γερμανικής και Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Από το 1987 έως το 2007 Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ερευνητικό κέντρο βάρους τις Ψυχώσεις και την διαπολιτισμική ψυχιατρική. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας όπως και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ενασχόληση την τελευταία δεκαπενταετία με την Διαπολιτισμική Ψυχανάλυση και ιδιαιτέρως με τα διογκούμενα στην Ελλάδα μεταναστευτικά προβλήματα. Σύσταση εντός της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Κλάδο για το Προσφυγικό. Ομάδες Εργασίας για τα κοινωνιολογικά έργα του Φρόυντ και για τη σχέση Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό «Φρέαρ»