Αρχική » Προβολή ανακοίνωσης

Προβολή ανακοίνωσης

17.12.2020

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Το ελληνικό πανεπιστήμιο στο τέλος του 2020 βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες λειτουργίας. Λόγω της πανδημίας όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλήθηκαν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν σε μίαν άλλη διαδικασία εκπαίδευσης, δίχως να έχουν προηγούμενη εμπειρία και χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία. Και τα κατάφεραν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να συνεχίσουν το διδακτικό, επιστημονικό και διοικητικό τους έργο από απόσταση. Υπάρχουν όμως ακόμη φοιτητές και φοιτήτριες που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω έλλειψης μέσων και πόρων δικτύωσης (μηχανήματα και σύνδεση στο διαδίκτυο). Αντί η Πολιτεία να συνδράμει τα ελληνικά ΑΕΙ ώστε να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έρχεται να νομοθετήσει, σύμφωνα με πληροφορίες πριν τα Χριστούγεννα, την ώρα που είναι έρημα τα κτήρια από φοιτητές και διδάσκοντες, δημιουργώντας ένα ειδικό πανεπιστημιακό αστυνομικό σώμα που θα εμφανιστεί τους πρώτους μήνες του 2021. Ως αιτία εμφανίζεται το αφήγημα ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι εγκληματικότητας και βίας. Ουσιαστικά, ενεργοποιείται ένα στερεότυπο για μαζική κατανάλωση που σκοπό έχει την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου. 

Μαθαίνουμε ότι το νέο αυτό ειδικό σώμα θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα έχει έδρα εντός του πανεπιστημίου, ενώ ένας αντιπρύτανης θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Υπουργείου και ακαδημαϊκής κοινότητας. Διαβάζουμε ακόμη, πως θα εφαρμοστεί ελεγχόμενη πρόσβαση στα κτήρια και, επιπλέον, θα διαμορφωθεί ένας πειθαρχικός κώδικας της πανεπιστημιακής κοινότητας που θα ασχολείται με παραπτώματα και ποινές, όπως και με την αντιγραφή στις εξετάσεις: «Θα υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα τηρείται. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή.» (https://www.kathimerini.gr/society/561185317/olo-to-schedio-gia-ti-fylaxi-ton-aei/) Δεν γνωρίζει, άραγε, ο νομοθέτης ότι σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που ρυθμίζει αυτά τα θέματα και τις συνέπειες για τους φοιτητές ή και τους διδάσκοντες;

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρειάζονται πόρους για να υλοποιούν καλύτερα το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο, πόρους που σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα δαπανηθούν για τη φύλαξη των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται γραμματείς, διοικητικό προσωπικό, διδακτικό, ερευνητικό και εργαστηριακό προσωπικό, ανανέωση της υλικοτεχνικής τους υποδομής, συντήρηση των κτηρίων τους και άλλα πολλά που όλα τίθενται στις καλένδες είτε γιατί τα δημοσιονομικά της χώρας δεν το επιτρέπουν (2010-2018 περίοδος μνημονίων και περιορισμού των προσλήψεων) είτε γιατί η Πολιτεία θέτει άλλες προτεραιότητες, όπως σήμερα με το θέμα της φύλαξης και ουσιαστικά του ελέγχου λειτουργίας του ελληνικού πανεπιστημίου. 

Με την πανεπιστημιακή αστυνομία θα ανατραπεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, καθώς η παρουσία και η δράση ενστόλων μέσα στο πανεπιστήμιο παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτοοργάνωση που το Σύνταγμα και ο ισχύων νόμος λειτουργίας για τα ΑΕΙ προβλέπoυν.

To  ισχύον νομικό πλαίσιο καλύπτει όλες τις ανάγκες του ελληνικού πανεπιστημίου απέναντι σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.» (άρθρο 64 Α.Ε.Ι. – ακαδημαϊκές ελευθερίες – αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ν. 4623, 2019). Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας νόμου. Τι περισσότερο έρχεται να προσθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο εκτός από το να επιβάλει όρους και τρόπο λειτουργίας στα πανεπιστήμια, κανόνες για τους οποίους τα ΑΕΙ δεν θα έχουν κανέναν λόγο;

Τα προβλήματα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, αφορούν κυρίως ανοιχτούς χώρους το βράδι, και μπορούν να λυθούν με επαρκή φωτισμό, με επαρκές προσωπικό φύλαξης- το οποίο λείπει, όπως λείπει προσωπικό σε πολλά και καίρια πόστα λειτουργίας του πανεπιστημίου, προσωπικό φύλαξης με ειδική εκπαίδευση που θα αναφέρεται απευθείας στην ηγεσία του πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ακατανόητο γιατί ενώ τα πανεπιστήμια είναι ένα μέρος της κοινωνίας σχεδιάζεται μια ειδική διακριτή νομική ρύθμιση. Τι περισσότερο συμβαίνει εντός των πανεπιστημίων που δεν συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Θεωρούμε ότι με τη δημιουργία πανεπιστημιακού αστυνομικού σώματος δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα ανομίας που υπάρχουν στα πανεπιστήμια, αλλά αντίθετα θα προκληθεί αναστάτωση και ταραχή που θα επιφέρει συγκρούσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, μακροχρόνιες βλάβες στην εκπαιδευτική λειτουργία και στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Η ελεγχόμενη είσοδος ίσως να προλάβει ζημιές σε χώρους με εξοπλισμό, χωρίς αυτό να είναι εξασφαλισμένο. Άλλωστε ήδη σε τέτοιους χώρους, όπως σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, λειτουργούν συστήματα φύλαξης με συναγερμό, τα οποία θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν.  Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνάδελφοι του ΕΚΠΑ θα αντισταθούν στην προκλητική ιδέα της παρουσίας αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων, επειδή μια τέτοια πρακτική είναι αντίθετη στην παράδοση, τους αγώνες, το κύρος και όλες τις διατάξεις που ορίζουν την πανεπιστημιακή ζωή.

Τα πανεπιστήμια μπορούν να τα φυλάξουν τα ίδια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και η υπηρεσία φύλαξης, που ήδη υπάρχει, και η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί με ειδική εκπαίδευση και πρόσληψη νέου προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος.

Το πανεπιστήμιο είναι το σύμβολο και το άβατο της δημοκρατίας. Είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία, εκεί συζητούνται τα πάντα και δεν επιτρέπεται καμία περιστολή της σκέψης και της ελευθερίας. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει χώρος βίας και καταστολής, ας μην νομιμοποιήσουμε την παρουσία αστυνομικών στις σχολές μας. 

Αθήνα 16 Δεκεμβρίου 2020