Φιλοσοφική Σχολή
[1ο. Παράσταση]
Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου.
Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη
Η επιτυχημένη θεατρική παραγωγή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από την θεατρική της περιπλάνηση στους Δελφούς, τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Ρώμη, θα παρουσιαστεί, για δύο μόνο παραστάσεις, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Απριλίου 2014, στις 20:30, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, της οδού Φρυνίχου, στην Πλάκα. Η παράσταση σε σκηνοθεσία, επιλογή και επιμέλεια κειμένων του Μιχάλη Πιερή, ήταν η σπουδαιότερη κυπριακή συμβολή στις πανελλήνιες εκδηλώσεις για την 150η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή του μείζονος ελληνισμού Κ. Π. Καβάφη, καθώς παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Φρύνιχος των Δελφών, στο πλαίσιο των επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για το Έτος Καβάφη που οργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Παράσταση και συζήτηση
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών διοργανώνει συζήτηση για την παράσταση το Σάββατο 26 Απριλίου, στις 17.00, στο Θέατρο Τέχνης. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο σκηνοθέτης της, Μιχάλης Πιερής και η μελετήτρια του Καβάφη, Diana Haas, ενώ θα την συντονίσει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μάνος Στεφανίδης. Οι φοιτητές του τμήματος μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Παρασκευή, ώστε να συμμετέχουμε όλοι μαζί στη συζήτηση του Σαββάτου.
[2ο. Έκθεση ζωγραφικής]
Γιάννης Σπυρόπουλος
Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.
Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου. Ο ίδιος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει!
Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.
Ξενάγηση
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών οργανώνει ξενάγηση για τους φοιτητές του στην έκθεση, την Κυριακή 4 Μαΐου, στις 12.00. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μάνος Στεφανίδης και η επιμελήτριά της, Όλγα Δανιηλοπούλου. Για τη μετακίνησή στο Μουσείο θα υπάρξει συνεννόηση. Τρίπτυχο Α (1963)
[3ο. Προβολή ταινίας]
Από τη γη στη σελήνη
μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Άγγελου Σπάρταλη
H πρώτη Ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιούλιου Βερν (Jules Verne, "De la Terre à la Lune", 1865) και εστιάζει κυρίως στην χιουμοριστική αλλά και καυστική κριτική που κάνει ο Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου χωρίς να ξεχνά να εξάρει παράλληλα και την απαράμιλλη γενναιότητα τους. Είναι μία «χειροποίητη» ταινία που κλείνει το μάτι στην υψηλή αισθητική και στο χοντρό γέλιο.
Η ταινία είναι κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ. Τα πρόσωπα και τα σώματα των ηρώων αποτελούνται από τμήματα διαφορετικών ανθρώπων, αλλά και μηχανικών εξαρτημάτων αφού οι πρωταγωνιστές της ταινίας -όλοι τους γενναίοι στρατιώτες του Πυροβολικού των Η.Π.Α.- σπάνια είναι αρτιμελείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σπίτια, τα αντικείμενα και τα ζώα, που αποτελούνται κι εκείνα από διάφορα συρραμμένα τμήματα. Το κολάζ εισχωρεί και στο σενάριο της ταινίας.
Έτσι, ο θεατής βρίσκεται πολύ συχνά μπροστά σε αναχρονισμούς, γίνεται για παράδειγμα μία αναφορά στους Beatles ή εμφανίζεται ένα μπολσεβίκικο καπέλο ή γίνεται χρήση ενός ηλεκτρονικού εξαρτήματος υψηλής τεχνολογίας και όλα αυτά συμβαίνουν το 1869, πράγμα που εκπλήσσει και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ταινίας!
Σενάριο, σκηνοθεσία, animation: Άγγελος Σπάρταλης
Μουσική: Ζηνοβία Αρβανιτίδη
Τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος, Ψαραντώνης
Φωνές: Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης,
Στράτος Τζώρτζογλου, Δημήτρης Σταρόβας
Προβολή και συζήτηση
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών οργανώνει προβολή της ταινίας για τους φοιτητές του την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 17.00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Άγγελο Σπάρταλη και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μάνο Στεφανίδη.
[4ο. Επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο]
Επίσκεψη-μάθημα στο Θέατρο του Διονύσου
Στα πλαίσια του μαθήματος «Το αρχαίο θέατρο και η πρόσληψή του», του πρώτου έτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο από την διδάσκουσα, λέκτορα Ιωάννα Ρεμεδιάκη. Η ξενάγηση θα γίνει την Τρίτη, 13 Μαΐου, 18.00-21.00. Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 20.00, η ξενάγηση θα κλείσει με περίπατο στην Πνύκα. Και οι δύο χώροι προσφέρουν εξίσου στοιχεία για την κατανόηση της σταθερής σχέσης (αρχαίου) θεάτρου και (δημοκρατικής) πόλης.
Η ξενάγηση είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές του τμήματος.