Φιλοσοφική Σχολή
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Από το 2007 λειτουργεί το Εργαστήριο Πληροφορικής, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Το Εργαστήριο Πληροφορικής λειτουργεί καθημερινά 08:00 π.μ. - 15:30 μ.μ., σύμφωνα με τον Κανονισμό που ακολουθεί.
Το κείμενο αυτό ρυθμίζει τη χρήση όλου του εξοπλισμού του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Tμήματός μας και αναφέρεται στα παρακάτω: υλικό, λογισμικό, δεδομένα και αναλώσιμα που υπάρχουν στο εργαστήριο.
Η τήρηση των κανόνων λειτουργίας του Εργαστηρίου επαφίεται στην ευσυνειδησία και την καλή διάθεση όλων όσοι το χρησιμοποιούν. Οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να περιφρουρήσουν το Εργαστήριο και να απαιτήσουν την εφαρμογή των κανονισμών από όσους δεν συμμορφώνονται.
Η χρήση του Εργαστηρίου επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Tμήματος Θεατρικών Σπουδών (φοιτητές, διδάσκοντες, φιλοξενούμενοι ερευνητές).
Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς ή για ο,τιδήποτε επιφέρει οικονομικό όφελος στον χρήστη.
Κάθε χρήστης για την εισαγωγή του στο σύστημα χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που του εκχωρήθηκε από τους υπεύθυνους του συστήματος. Oι ορισμένοι ως υπεύθυνοι του χώρου θα τηρούν αρχείο χρηστών.
Το όνομα χρήστη και ο κωδικός είναι αυστηρά προσωπικά και δεν πρέπει να γίνονται γνωστά σε τρίτους. Ο λόγος είναι ότι κάποιος, γνωρίζοντάς τα, μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα μας και κυρίως μπορεί να υποκριθεί την ταυτότητα μας για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο τοπικό δίκτυο ή στο Internet. Η ζημιά θα χρεωθεί στο όνομα χρήστη και όχι στο φυσικό πρόσωπο που την προκάλεσε.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει να είναι απλοί (π.χ. αριθμοί μητρώου ή μικρά ονόματα), γιατί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Όλοι οι χρήστες που διατηρούν απλούς κωδικούς ή έχουν κοινοποιήσει τους κωδικούς και σε άλλα άτομα, πρέπει να τους αλλάξουν. Αν δεν γνωρίζουν τον τρόπο, να απευθυνθούν στους υπεύθυνους του συστήματος και της φύλαξης του χώρου.
Όσοι χρήστες δεν έχουν προσωπικό όνομα χρήστη και κωδικό, πρέπει να απευθυνθούν στους υπεύθυνους του συστήματος για να αποκτήσουν.
Δεν επιτρέπεται στους χρήστες να εμποδίζουν τη χρήση κάποιου τερματικού που χρησιμοποίησαν, θέτοντας κωδικό πρόσβασης («κλείδωμα» τερματικού).
Μετά το πέρας της εργασίας του, κάθε χρήστης πρέπει να τερματίζει τη λειτουργία του υπολογιστή με κανονικό τρόπο (ShutDown).
Κάθε χρήστης πρέπει να φροντίζει να αφήνει τη θέση εργασίας καθαρή και ελεύθερη από προσωπικά αντικείμενα και χαρτιά.
Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε μετακίνηση του εξοπλισμού σε άλλο σημείο εντός του Εργαστηρίου, πολύ δε περισσότερο εκτός του Εργαστηρίου.
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού (εφαρμογών, βοηθητικών προγραμμάτων, παιχνιδιών κ.λπ.) στους υπολογιστές του Εργαστηρίου.
Δεν επιτρέπεται η απεγκατάσταση λογισμικού ή η διαγραφή - μετακίνηση αρχείων που υπάρχουν στους υπολογιστές.
Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε αλλαγή ρυθμίσεων στους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στη θέση των εικονιδίων, στα χρώματα της οθόνης και στο υπόβαθρο (background) της επιφάνειας εργασίας.
Μόνο οι διαχειριστές των Εργαστηρίων έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης ή απεγκατάστασης λογισμικού και αλλαγής ρυθμίσεων, διαγραφής - μετακίνησης αρχείων, και σε αυτούς πρέπει να απευθύνονται οι χρήστες αν υπάρχει η ανάγκη για τα παραπάνω.
Δεν επιτρέπεται η χρήση του εκτυπωτή για παραγωγή μεγάλου αριθμού αντιγράφων. Δεν επιτρέπεται η εκτύπωση εγγράφων που δεν έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο και τις δραστηριότητές του (εκπαιδευτικές ή άλλες).
Ο εκτυπωτής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, δηλαδή για την παραγωγή πολλαπλών αντιγράφων του ίδιου αρχείου.
Κάθε χρήστης θα πρέπει να πετάει στον κάδο ανακύκλωσης τις εκτυπωμένες σελίδες που δεν χρειάζεται.
Για τις εκτυπώσεις ιδιαίτερα μεγάλων αρχείων πρέπει να προτιμώνται οι ώρες κατά τις οποίες το Εργαστήριο δεν έχει μεγάλη κίνηση, ώστε να μην δεσμεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εκτυπωτής και στερούνται τη δυνατότητα εκτύπωσης οι άλλοι χρήστες.
Δεν επιτρέπεται η αποστολή ομαδικού mail προς το σύνολο των χρηστών του Πανεπιστημίου καθώς και προς το σύνολο των χρηστών κάποιου άλλου φορέα ή οργανισμού, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ενέργεια που αποσκοπεί στη δυσλειτουργία του συστήματος.
Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για απόκτηση πρόσβασης σε υπολογιστικούς πόρους του πανεπιστημίου μας ή άλλου φορέα και οργανισμού, αν δεν υπάρχει η σχετική άδεια (unauthorized access).
Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια παρακολούθησης της κίνησης δεδομένων και των παραμέτρων του δικτύου οποιουδήποτε συστήματος (φορέα ή χρήστη), καθώς και της διερεύνησης των τρωτών σημείων οποιουδήποτε συστήματος (φορέα ή χρήστη).
Δεν επιτρέπεται η μετάδοση μέσω δικτύου λογισμικού που μπορεί να προξενήσει ζημιά στο σύστημα του πανεπιστημίου, άλλου φορέα, ή άλλου χρήστη.
Δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικού που αποβλέπει στην υπερφόρτωση, δυσλειτουργία ή καταστροφή άλλων συστημάτων.
Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους των Εργαστηρίων.
Δεν επιτρέπονται επίσης τα ποτά (νερό, αναψυκτικά, καφέδες, αλκοόλ) καθώς και κάθε είδους φαγώσιμο.
Η ακρόαση μουσικής ή άλλου ήχου επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας και με τη χρήση ακουστικών που φέρει ο χρήστης, χωρίς να δημιουργεί όχληση στο εργαστήριο. Γενικά, οι χρήστες δεν πρέπει να προκαλούν θόρυβο (μουσική, δυνατή ομιλία) που δυσχεραίνει την εργασία των άλλων χρηστών του Εργαστηρίου. Eντός του Εργαστηρίου απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων.
Η ακαδημαϊκή δεοντολογία και η συναδελφική αλληλεγγύη ορίζει ότι οι έμπειροι χρήστες οφείλουν να παρέχουν βοήθεια προς τους άπειρους χρήστες, όταν κάτι τέτοιο τους ζητηθεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι άπειροι χρήστες πρέπει να μην είναι φορτικοί στις ερωτήσεις τους και να σέβονται το χρόνο αυτών από τους οποίους ζητούν βοήθεια.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που όλοι οι υπολογιστές του εργαστηρίου είναι κατειλημμένοι, οι χρήστες που δεν ασχολούνται με επείγουσες εργασίες θα πρέπει να παραχωρούν προσωρινά τη θέση τους σε όσους έχουν άμεση ανάγκη για χρήση ενός υπολογιστή (π.χ. επείγουσα εκτύπωση).
Στις περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες ξεκινούν από την προσωρινή απενεργοποίηση του λογαριασμού πρόσβασης και κλιμακώνονται ανάλογα με την σοβαρότητα του παραπτώματος.