Αρχική » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Φοιτητικά Θέματα » Προβολή Ανακοίνωσης για Φοιτητές
13.02.2015

Μεταβατικές διατάξεις στο νέο Κανονισμό του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Προθεσμίες ολοκλήρωσης σπουδών πρώτου και δευτέρου κύκλου του μεταπτυχιακού προγράμματος

Από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (3/2/2015) ψηφίστηκε ομόφωνα ο νέος Κανονισμός Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργεί με βάση την υπουργική απόφαση 203923/Ζ1 (Φ.Ε.Κ. 3479/23.12.2014). Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 26 που αφορούν παλαιότερους φοιτητές ορίζονται τα εξής:

Πρώτος κύκλος σπουδών

Οι εισαχθέντες μεταπτυχιακοί φοιτητές μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2013 έως 2014 θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης Υπουργικής απόφασης και θα λάβουν μέρος στις τελικές εξετάσεις.

Όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν εξαντλήσει ήδη την τριετία (δύο χρόνια σπουδών συν ένας χρόνος παράταση) που όριζε ο προηγούμενος κανονισμός, δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και δεν έχουν παραδώσει τη διπλωματική τους εργασία έως το τέλος του α´ εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 μπορούν κατ’ εξαίρεση να λάβουν μετά από αίτησή τους παράταση έως ένα ακόμη εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης, δηλαδή το β´ εξάμηνο του έτους 2014-15. Στο εξάμηνο αυτό θα πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητές τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στις τελικές εξετάσεις 20-30 Ιουνίου 2015. Εάν δεν υποβληθεί σχετική αίτηση διαγράφονται. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι η 25 Φεβρουαρίου 2015.

Δεύτερος κύκλος σπουδών: Ανενεργοί υποψήφιοι διδάκτορες (άρθρο 7 του Κανονισμού)

Όσοι από τους υποψηφίους διδάκτορες δεν προχωρούν στη διαδικασία της έρευνας και της σύνταξης της διατριβής θα διαγραφούν από τον κατάλογο, απελευθερώνοντας και τα θέματα που δεσμεύουν. Η διαδικασία για τον σκοπό αυτό είναι η ακόλουθη.

Ενημερώνονται με επιστολή από τον Πρόεδρο του Τμήματος όσοι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν επικοινωνία τα τρία τελευταία χρόνια με τους καθηγητές που τους εποπτεύουν. Στην ενημέρωση αυτή τους γνωστοποιείται και ο νέος κανονισμός. Όσοι δηλώσουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν, προκειμένου να επανενεργοποιήσουν τη διαδικασία εκπόνησης της διατριβής τους έως 30 Ιουνίου του 2015 πρέπει να υποβάλουν εμπεριστατωμένη έκθεση προόδου σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Τριμελούς Επιτροπής. Εφόσον έχουν υπερβεί τα έξι χρόνια (πέντε χρόνια συν ένας χρόνος παράταση) που προέβλεπε ο προηγούμενος κανονισμός σπουδών, τότε μπορούν να παρατείνουν τον χρόνο εκπόνησης κατά δύο έτη. Αν παραλείψουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, διαγράφονται από την ΓΣΕΣ του Τμήματος.

Ο διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Ιωσήφ Βιβιλάκης