Αρχική » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Ανακοινώσεις » Προβολή Ανακοίνωσης
06.04.2020

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη από το ΕΚΠΑ

Αθήνα, 04/04/2020

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης από το ΕΚΠΑ & το Υπουργείο Υγείας

Ο κορωνoϊός μάς έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Όχι σπάνια μάλιστα αναδύονται σαφή συναισθήματα ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ!

Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Διευθυντής Καθ. Λάμπης Παπαγεωργίου), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα Παθολογικό Άγχος, Παθολογικό Φόβο, Πανικό να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έλθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε από τους πολίτες της χώρας έδειξε και δείχνει τη μεγάλη αναγκαιότητα που υφίσταται αυτές τις κρίσιμες ώρες, για ενδυνάμωση και ψυχική στήριξη των συμπολιτών μας  καθ’ υπαγόρευση της αδιαπραγμάτευτης οδηγίας που λέει ΝΑΙ στη ΖΩΗ και συμπυκνώνεται στο Τρίπτυχο:

«Σώμα Υγιές, Ψυχή Εύπορος, Φύση Ευπαίδευτος»

Μετά τις άοκνες προσπάθειες του επιστημονικού επιτελείου της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, που στάθηκε εγκαίρως στο πλευρό κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σε συνεργασία με το  Υπουργείου Υγείας, η γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου γίνεται 5ψήφια, δηλαδή 10306

  • Ο νέος πενταψήφιος αριθμός  (10306)  προσφέρει (επιγραμματικά διατυπωμένο) τις ακόλουθες υπηρεσίες

  • Ψυχολογική Υποστήριξη από έγκριτους Ψυχολόγους

  • Ψυχιατρική αξιολόγηση & Συμβουλευτική

  • Ψυχολογική Υποστήριξη για Θέματα Παιδιού & Οικογένειας

  • Ψυχολογική Υποστήριξη για την Επαγγελματική Εξουθένωση Εργαζομένων στο Πεδίο της Υγειονομικής Περίθαλψης

  • Κοινωνική Αρωγή από Ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών.

Στο Προαναφερθέν Πλαίσιο μετέχουν Ενεργά
(Σε Αλφαβητική αποτύπωση)

  • Α’ Ψυχιατρική Κλινική Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αιγινήτειο Νοσοκομείο

  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  • Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ

  • Το Χαμόγελο του Παιδιού

Σημειώνεται ότι τον Επιστημονικό Συντονισμό του Συνολικού Εγχειρήματος Επωμίζεται η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.

Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους:

  • Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

  • Γιάννη Ζέρβα,  Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

  • Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ

  • Φραγκίσκο Γονιδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ  

και τελεί υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ & Διευθυντή της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Λάμπη Παπαγεωργίου.

Μένουμε σπίτι και Επικοινωνούμε

Υπολογίζουμε ότι η Χειμέρια Νάρκη (κληροδότημα της Φύσης για να ξεπεραστεί ο Χειμώνας) μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμη οδηγός παράσταση για να αντιπαρέλθουμε τον «Χειμώνα» που επάγει ο κορωνoϊός COVID-19.

--------------

Αθήνα, 03/04/2020

(2η έκδοση)

Εκπαιδευτικά προγράμματα  για την ενίσχυση της ψυχοσωματικής ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας

Προς

  • Φοιτητές και προσωπικό ΑΕΙ
  • Αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ελληνικών ή Ξένων Πανεπιστημίων) 
  • Επαγγελματίες του χώρου της υγείας (ανεξαρτήτως επιστημονικού ή εργασιακού αντικειμένου).
  • Ενδιαφερόμενα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας (κατά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης ηλεκτρονικής αίτησης)

Η ψυχοσωματική επιβάρυνση στα άτομα των συγχρόνων κοινωνιών έχει αυξηθεί δραματικά στις άκρως πιεστικές συνθήκες του «πολέμου» κατά του SARS-COV-2 και της νόσου COVID-19, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προβλημάτων που απειλούν τη διατήρηση της ψυχοσωματικής λειτουργικότητας και υγείας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επανειλημμένως και με πολλούς τρόπους εκδηλώσει την υποστήριξή του προς τις ιδιαίτερες ανάγκες που παρουσιάζονται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Με στόχο τη συμβολή στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ψυχοσωματικής ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας, το Κέντρο Αξιολογικής Μελέτης Ψυχοσωματικής Υγείας (ΚΕΑΜΨΥ) του Εργαστηρίου Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει δωρεάν μέσω Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, εντός του πλαισίου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αξιολογική Ανθρωπολογία και Νευροηθική», Εκπαιδευτικά Προγράμματα «Αξιολογικής Ψυχοσωματικής Συμβουλευτικής» διάρκειας 12 ωρών σε εντατική  μορφή, με στόχο την ανάπτυξη Αξιολογικών δεξιοτήτων που έχει δειχθεί ότι σχετίζονται με την ενίσχυση της ψυχοσωματικής λειτουργικότητας και ανθεκτικότητας, μέσω της ενδυνάμωσης των θετικών/λειτουργικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος.

Τα παραπάνω Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι προσφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση κάθε Επιστημονικής γνώσης που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Τα ειδικά αυτά Εκπαιδευτικά Προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν σε Πλατφόρμα Συγχρονικής Εκπαίδευσης οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και κάθε επαγγελματίας του χώρου της υγείας ανεξαρτήτως επιστημονικού ή εργασιακού αντικειμένου. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν 70-100 άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ο ακριβής αριθμός των οποίων θα καθορίζεται από την διαθεσιμότητα θέσεων, και θα επιλέγονται σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της ηλεκτρονικής αίτησης παρακολούθησης.

Για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2020 οι Εκπαιδευτικές Συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν με Επιστημονική Υπεύθυνο την Αν. Καθηγήτρια κ. Μαρία Βασιλειάδου, μέσω Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας στις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Σάββατο 11 Απριλίου: 5.00μμ – 8.00μμ

Σάββατο 2 Μαΐου:       5.00μμ – 8.00μμ

Σάββατο 23 Μαΐου:     5.00μμ – 8.00μμ

Σάββατο 6 Ιουνίου:      5.00μμ – 8.00μμ

Αιτήσεις θα γίνουν δεκτές μέχρι Τρίτη 7 Απριλίου στο:  keampsy.nkua[at]gmail[dot]com

---------------------------

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης από το ΕΚΠΑ και την Α΄Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Αιγινητείο Νοσοκομείο

Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Όχι σπάνια μάλιστα αναδύονται σαφή συναισθήματα ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ!

Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Διευθυντής: Καθηγητής Λάμπης Παπαγεωργίου), αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία

  1. Tηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας και
  2. Ανοικτές Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) για την αντιμετώπιση του ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ των συμπολιτών μας.

Τόσο  η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όσο και  οι ανοικτές Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) προσφέρουν ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως: Παθολογικό Άγχος, Παθολογικό Φόβο, Πανικό να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έλθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό και τους συνεργάτες της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Ώρες λειτουργίας:

(i) Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας

Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957  από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*

Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*

 *Ασφαλώς υφίσταται προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες

Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.

(ii) Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψη

Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο  Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 9 π.μ. έως 7 μ.μ.** Ειδικότερα μπορείτε να καλέσετε μέσα από τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Skype(***) τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας.

  • Γραμμή Βοήθειας 1:   Aiginitio1   (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 2:   Aiginitio2   (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 3:   Aiginitio3   (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 4:   Aiginitio4   (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 5:   Aiginitio5   (Skype account)

(***) Αν δεν έχετε λογαριασμό skype μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.skype.com/el/  και επιλέγοντας στο παράθυρο πάνω δεξιά «Συνδεθείτε» και στη συνέχεια «Είστε νέοι στο Skype; Εγγραφή»

**Ασφαλώς υφίσταται προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογα με τις προβαλλόμενες ανάγκες

Τις γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης συντονίζουν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Ψυχίατρος  δρ. Κων/νος Κοντοάγγελος και η επιστημονική συνεργάτιδα Ψυχολόγος δρ. Θεοδώρα  Σκαλή.

Το μήνυμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ μας αφορά όλους

Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  και ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ με ευθύνη, αλληλεγγύη και θετική στάση. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας, και του Υφυπουργού Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Καθηγητής Λάμπης Παπαγεωργίου

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορωνoϊό